لوله پولیکا چیست ؟

لوله پولیکا چیست

لوله پولیکا چیست؟

برای اینکه بدانیم پلیکا یا لوله پولیکا چیست؟ بایستی نیم نگاهی به تاریچه ساخت پلاستیک بیندازیم. پلاستیک یا پلیمرهای موادی هستند که در طبیعت وجود نداشته و تحت شرایط خاصی توسط انسان ساخته شده اند. بیش از 100 سال از ساخت پلاستیک توسط بشر میگذرد و در این مدت به کمک مواد پلاستیکی توانسته در ساخت و ابداع بسیاری از دستگاهها, تجهیزات و ساختمانها اختراعات جدیدی ثبت کند. پلاستیکها در همه جا و کلیه صنایع کاربرد داشته و البته انواع مختلف با خصوصیات متفاوتی دارند.

یکی از رایج ترین و پرمصرف ترین مواد پلیمری PVC یا پلی وینیل کلراید است که به دلیل قیمت نسبتا ارزان در ساخت قطعات زیادی استفاده هایی داشته و از جمله این موارد به ساخت لوله های پی وی سی اشاره کرد. لوله های پی وی سی بیش از 60 سال است که ابداع شده و پیش از انقلاب وارد ایران شد. 

اولین کارخانه ساخت لوله های PVC در ایران توسط سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران ساخته شده و نام این محصول لوله پلیکا بود. بر همین اساس نام لوله های پی وی سی از همان زمان در زبان فارسی لوله پلیکا یا پولیکا نام گرفت. بعد از انقلاب تا سال های بعد از جنگ استفاده از لوله پولیکا آنقدر که باید و شاید گسترش پیدا نکرده و از سایر لوله ها در لوله کشی ساختمان و مصارف صنعتی استفاده میشد.

با پایان جنگ خانمانسوز و شروع به نوسازی, صنعت ساختمان سازی و دیگر صنایع کم کم جان گرفته و کارخانه های تولید لوله پولیکا نیز با توجه به نیاز داخلی شروع به راه اندازی و ساخت انواع لوله های PVC ساختمانی و صنعتی کردند.

با توجه به گسترش صنایع پتروشیمی و تولید مواد اولیه PVC زمینه مناسبی برای تولید لوله های پی وی سی در کشور فراهم شد, تا جایی که به صورت وسیعی بعضا صادرات وسیعی هم در این بخش صورت میگیرد.

این مساله را نیز متذکر شویم که برای بهبود کیفیت و افزایش استحکام در حال حاضر بیشتر از UPVC در ساخت لوله های پلیکا استفاده میشود. این عبارت یعنی Unplasticised Poly Vinyl Chloride به معنی غیر پلاستیزه شدن این محصولات است. در صورت نیاز به مشاوره خرید و استعلام قیمت لوله پلیکا با کارشناسان فروشگاه پایپ بازار تماس حاصل فرمایید.

لوله پولیکا

کاربردهای لوله پولیکا در صنایع مختلف

لوله های پلیکا مصارف زیادی در صنعت و ساختمان دارند. به دلیل قیمت مناسب, دسترسی آسان, راحتی کار با آن لوله های پلیکا در بسیار از کاربردهای مختلف ساختمانی و صنعتی استفاده میکنند. در ادامه به  کاربردهای مختلف لوله پولیکا اشاره کرده ایم.

  • لوله کشی فاضلاب ساختمان های مسکونی, تجاری و اداری
  • لوله کشی فاضلاب صنعتی و انتقال پساب کارخانجات مختلف
  • لوله کشی فاضلاب شهری اگو
  • لوله کشی آب تحت فشار 
  • لوله کشی درین کولر گازی و تجهیزات سرمایشی
  • جمع آوری و انتقال آب های سطحی ساختمان یا لوله کشی ناودانی(لوله کشی آب باران)
  • لوله کشی هواکش و تهویه مطبوع ساختمان
  • لوله کشی برق ساختمان و حفاظت از سیم ها و کابل های صنعتی و ساختمانی
  • پوشش و حفاظت از کابل های مخابراتی و اینترنتی
  • انتقال هوای فشرده و باد 
  • لوله کشی استخرهای خانگی, تجاری, سرپوشیده و روباز
  • لوله کشی آبرسانی کشاورزی
  • ساخت لوله های جدارچاهی
  • لوله کشی آبیاری قطره ای
  • ساخت ماکت و دکورهای مختلف
  • ساخت اسباب بازی
  • ساخت لوستر و لوازم تزیینی

و بسیاری از صنایع مختلف مانند صنعت بسته بندی, برج های خنک کننده و….

ویژگی های لوله پولیکا

بسته به کاربردهای مختلف لوله و اتصالات پلیکا در اوزان, مدل , رنگ و کیفیت های مختلفی ساخته و به بازار عرضه میشوند. در یک دسته بندی کلی لوله های پلیکا در 3 مدل لوله پلیکا سبک(فشار ضعیف), نیمه قوی(فاضلابی) و فشار قوی(آبرسانی) تولید و استفاده میشوند. لوله های پولیکا معمولا از مواد نو ساخته میشوند که به این مدل لوله های پودری گفته میشود.

اما یک مدل لوله پولیکا وجود دارد, که از مواد بازیافتی تولید شده و در بازار لوله های گرانول نامیده میشوند. این لوله ها رنگ بسیار تیره داشته و بسیار شکننده و با استقامت کم هستند. این لوله های ارزان قیمت فقط برای هواکش ساختمانها قابل استفاده بوده و طرفداران چندانی نداشته, اما بسیار ارزان قیمت هستند.

از ویژگی های لوله پلیکا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • وزن لوله پلیکا
  • کیفیت مواد اولیه
  • درصد ترکیب مواد اولیه(پودر,پلی کربنات,فیلر,روان کننده,پایدار کننده فرآیند,اصلاح کننده,رنگ دانه)
  • ماشین آلات و کیفیت خط تولید
  • تنوع سایز

لوله پولیکا

وزن لوله پولیکا

وزن لوله پلیکا یکی از آیتم های تعیین کننده کیفیت لوله پلیکا و به تبع کاربرد آن است. به شکل استاندارد هر مدل لوله پلیکا دارای یک جدول مشخص وزن در هر سایز است. مثلا لوله پولیکا سایز 110 نیمه قوی بایستی حداقل 9100 گرم وزن داشته باشد. برای لوله های قوی و فشار ضعیف نیز یک چنین جدولی وجود دارد.

در مثالی دیگر وزن پولیکایی که در لوله کشی برق ساختمان استفاده میشوند,نسبت به لوله اتصالات فاضلاب بسیار پایین تر هستند.

لوله پولیکا

کیفیت مواد اولیه

مسلما کیفیت مواد اولیه پلیکا میتواند ویژگی های فیزیکی و شیمیایی لوله پولیکا را تحت تاثیر قرار دهد. پودر یا مواد پلاستیک اصلی تشکیل دهنده UPVC نیز در بازار کیفیت های مختلفی داشته که ساخت کارخانجات مختلف هستند.

ترکیب مواد اولیه لوله پولیکا

پودر,پر کننده یا فیلر filer, روان‌ کننده‌ها یا Lubricant(الکل‌های چرب,استارت کلسیم, اسیدهای استر چرب), پایدار کننده‌های فرآیند, کمک فرآیند یا Processing Aid , مواد اصلاح کننده Impact Modifier, رنگدانه‌ها از ترکیباتی هستند که در ساخت لوله پلیکا به کار میروند. درصد این ترکیبات میتواند کلیه ویژگی های ظاهری, فیزیکی و شیمیایی تحت تاثیر قرار دهد.

به عنوان مثال در حدود 15 درصد از ترکیب مواد اولیه لوله پلیکا شامل پلی کربنات است که به عنوان فیلر یا پرکننده استفاده میشود. اگر میزان این فیلر که قیمت کمتری داشته در ترکیب لوله پولیکا بیش از حد مجاز باشد, بسیار شکننده شده و کیفیت لوله پلیکا بسیار کاهش پیدا میکند.

ماشین آلات و تجهیزات خط تولید

ماشین آلات نقش مهمی در کیفیت لوله اتصالات پولیکا دارند. سطح مقطع دایروی, صیقلی بودن و یکدست بودن از مواردی هستند, که ماشین آلات در آن دخیل هستند. 

تنوع سایز لوله و اتصالات

برخی تولیدکنندگان خرد فقط سایزهای و وزن های پرمصرف و یا خاصی از لوله پولیکا را تولید میکنند. اما برای اینکه یک برند بتواند در بازار لوله اتصالات پلیکا به موفقیت های بیشتری دست یابد, بایستی حتما از در سبد فروش محصولات خود از همه سایزهای لوله اتصالات و با مدل های مختلف داشته باشد. 

کارخانه ای که فقط لوله یا اتصالات تولید کند, هیچگاه به یک برند تبدیل نشده و البته برای افزایش تعداد محصولات به سرمایه گذاری زیادی نیاز است.

تولید لوله پلیکا فشار ضعیف پودری, لوله نیمه قوی فاضلابی, فشار قوی و اتصالات فاضلابی و ناودانی از مشخصه هایی هستند که یک شرکت تولیدکننده لوله پولیکا به قصد مطرح کردن خود بایستی داشته باشد. هر چند که این توقع وجود ندارد که کلیه فازها در بدو تاسیس شروع به کار کنند, اما بایستی این برنامه در دستور کار آنها باشد.

لوله های فشار ضعیف معمولی, عموما از سایزهای ریز تا حداکثر 160, لوله های نیمه قوی از سایز 63 تا 200 و لوله های فشار قوی از قطر 110 تا 400 از جمله سایزبندی های پرمصرف و مورد نیاز در این بازار هستند.

برندهای لوله پولیکا

در بین تولیدکنندگان داخلی برخی از کارخانه جات به صورت خاص فقط لوله های برق و مخابراتی تولید کرده و برخی از آنها تنها لوله های فاضلابی یا فشار قوی, بعضی از کارگاه های لوله های گرانول بازیافتی تولید کرده و برندهای معدودی هستند که تقریبا تمام مدل های لوله اتصالات پولیکا برق, پودری معمولی, نیمه قوی و فشار قوی تولید میکنند. 

از معتبرترین برندهای لوله پولیکا پلیمر گلپایگان است که به غیر از لوله های برق در تمامی وزن های لوله پلیکا محصولات متنوعی در سبد فروش خود دارد.

پارس پلاست زنده رود نیز یکی از برندهای مطرح تولیدکننده لوله پولیکا محسوب میشود.

نحوه آب بندی و وصل شدن لوله اتصالات پولیکا

لوله و اتصالات پلیکا از طریق نر و ماده کردن یا کونیک کردن لوله ها داخل هم متصل شده و آب بندی آنها از طریق چسب های مخصوص انجام میشود.

pipebazar
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *